Deze Vivaldi regering pleegt opnieuw woordbreuk en is totaal onbetrouwbaar

29.01.2024

Wat ons al een tijdje duidelijk was, werd vandaag nogmaals bevestigd tijdens het onderhandelingscomité voor politiediensten: deze Vivaldi regering pleegt opnieuw woordbreuk, is totaal onbetrouwbaar en heeft geen enkel respect voor het sociaal overleg en het politiepersoneel.

Het sectoraal akkoord 2021-2022 voorziet een tweede fase in het raam van de kwalitatieve (geldelijke) onderhandelingen die zouden worden opgestart ten laatste in januari 2024, met als doelstelling te beëindigen in april 2024. De minister van Binnenlandse Zaken zei reeds in 2021 dat ze in overleg zou blijven met de lokale besturen en de federale regering om een pecuniaire herwaardering van de politie te bewerkstelligen.

Vandaag vernemen wij officieel dat de vraag aan de 3 verenigingen van steden en gemeenten om de onderhandelingen van de tweede fase op te starten werd verzonden eind december 2023. Verleden week werden de antwoorden ontvangen op het kabinet van Binnenlandse Zaken: voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 kunnen er geen onderhandelingen gevoerd worden om het politiepersoneel beter te verlonen. De minister van Binnenlandse Zaken sluit zich aan bij dit standpunt, net zoals haar collega, de minister van Justitie. Nochtans waren beide ministers ondertekenaar van het protocolakkoord 537/1 van 28.01.2022.

Na maanden van onderhandelen en staken kondigde de minister van Binnenlandse Zaken aan dat ze een “historisch akkoord” (na 20 jaar stilstand) had gesloten met twee politievakorganisaties. Een structurele loonsverhoging van 5% en het behoud van een vervroegd stelsel van non-activiteit als individueel recht.

Van het zogenaamde historisch akkoord werd niets uitgevoerd zoals omschreven in het protocolakkoord: geen loonsopslag op 1 januari 2023 aan 100%, het vervroegd stelsel van non-activiteit ging op de schop, een telewerkvergoeding voor de happy few en voor de rest niets, én geen tweede fase!

Cd&v pakt in haar verkiezingscampagne al fors uit met het woord “Respect”. Het respect voor een getekend akkoord, het sociaal overleg en het politiepersoneel is echter ver te zoeken. De excellenties van Open Vld staken vorig jaar al het mes in onze rug.

Tot 9 juni 2024 zullen wij deze regering op regelmatige tijdstippen herinneren aan hun woordbreuk, onbetrouwbaarheid en respectloos gedrag.

Download onze app 
en blijf op de hoogte.

VSOA Politie staat graag in contact met al hun leden. Dankzij de applicatie ontvangt u het recentste nieuws in één gemakkelijk overzicht. Zo blijft u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen..