Geen nieuwe onderhandelingen voor een beter loon. Woordbreuk!

15.02.2024

Op 28 januari 2022 sloten wij met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie een sectoraal akkoord voor een gefaseerde loonsopslag voor het politiepersoneel. De minister beoogde een nettobedrag van ongeveer 150 euro per maand voor het operationeel personeel. Het was toch de bedoeling van deze regering om een job bij de politie aantrekkelijker te maken?

De eerste fase van het loonakkoord (ongeveer 70 euro netto per maand) was voorzien op 1 januari 2023, maar werd achteraf door een regeringsbeslissing gespreid over 3 jaren. Een eerste maal woordbreuk!

De tweede fase van de loononderhandelingen voor het resterende bedrag van ongeveer 80 euro netto per maand zou starten in januari 2024 om te landen in april 2024. Het protocolakkoord van januari 2022 vermeldt: “de overheid is en blijft in overleg met de lokale besturen en de federale regering om een gefaseerde pecuniaire herwaardering van de politie te bewerkstelligen. De start van deze tweede fase hiervoor is voorzien in januari 2024. Concreet betekent dit dat de loononderhandelingen voor de tweede fase van dit sectoraal akkoord ten laatste in januari 2024 worden opgestart, met als doelstelling om deze ten laatste te beëindigen in april 2024.”

Tijdens een overleg op het kabinet Binnenlandse Zaken kregen wij de mededeling dat er geen tweede fase voor een beter loon wordt gestart. De minister verschuilt haar achter de Verenigingen van Steden en Gemeenten die geen budget vrijmaken voor het politiepersoneel. Tot zover de nieuwe woordbreuk, onbetrouwbaarheid en gebrek aan respect van deze regering en onze voogdijministers voor onderhandelde akkoorden.

Het is duidelijk: deze Vivaldi-regering maakt duidelijke beleidskeuzes. En de keuze om het politiepersoneel beter te verlonen en de job aantrekkelijker te maken is niet langer/geen prioriteit.

Download onze app 
en blijf op de hoogte.

VSOA Politie staat graag in contact met al hun leden. Dankzij de applicatie ontvangt u het recentste nieuws in één gemakkelijk overzicht. Zo blijft u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen..