Gewelddadige ontsnapping uit de gevangenis van Aarlen

gevangenis
Het VSOA Politie zal zijn stakingsaanzegging niet reactiveren uit solidariteit. 

Een maand geleden had het VSOA Politie een stakingsaanzegging ingediend ten gevolge van de constante inzet van politieambtenaren in de gevangenissen. Deze aanzegging werd, na een debat aan de onderhandelingstafel, opgeschort MAAR kan op elk moment opnieuw worden geactiveerd.

Onze bedoeling is altijd duidelijk geweest : het zijn de « wilde » acties die we niet kunnen tolereren, en het is in deze gevallen dat wij onze stakingsaanzegging zullen reactiveren.

Gisteren hebben we in Aarlen deelgenomen aan de Blauwe mars ter nagedachtenis aan Damien Henryon en als steun voor zijn familie, alsook voor onze twaalf andere collega’s die ernstig gewond raakten de laatste drie weken.

Tijdens een korte halte van de Blauw mars voor de gevangenis van Aarlen hebben de aanwezige bewakers ons komen groeten als eerbetoon.

Enkele uren later vernemen wij dat er een brutale ontsnapping heeft plaatsgevonden (waaronder een recidivist in deze vorm van geweld) waarna twee bewakers naar het ziekenhuis werden gebracht, waarvan één op intensieve zorgen. Wij begrijpen de opstand van de bewakers ten opzichte van dergelijk geweld en zijn solidair met hen.

Zoals voor de laatste gelijkaardige feiten in Andenne, waar de bewakers een stakingsaanzegging indienden volgens de regels om niet te staken vooraleer het wettelijk voorzien debat had plaatsgevonden, zal het VSOA Politie ook in dit geval zijn stakingsaanzegging niet reactiveren.

Eens te meer dringt het VSOA Politie er bij mevrouw de minister van Binnenlandse Zaken – maar ook de minister van Justitie is betrokken partij – op aan om zoals zij reeds aankondigde te beginnen met de voorbereidende debatten teneinde het project « Protocol tegen het geweld op politieambtenaren » in werking te stellen.

Deze oefening kan dan dienen als voorbeeld voor andere diensten die dezelfde fenomenen van geweld en gebrek aan respect ervaren ten aanzien van functies die een uitoefening van gezag inhouden.

icon Protocol tegen geweld op politieambtenaren

icon Persmededeling

 

Vincent GILLES – Nationaal Voorzitter                                                Vincent HOUSSIN – Nationaal Ondervoorzitter

Download onze app 
en blijf op de hoogte.

VSOA Politie staat graag in contact met al hun leden. Dankzij de applicatie ontvangt u het recentste nieuws in één gemakkelijk overzicht. Zo blijft u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen..