Grenscontrole in Zaventem: het VSOA zet de kerk terug in het midden

politie

Zaventem, 23 april 2013

Grenscontrole in Zaventem: het VSOA zet de kerk terug in het midden

Het VSOA Politie heeft de reportage op RTBF op het journaal van 19u30 gisterenavond gezien, en heeft de reactie van Mevrouw Milquet vanmorgen gehoord. Men moet alle onduidelijkheid vermijden en de kerk terug in het midden plaatsen.

Het wettelijk kader waarin de politieman aan de grenscontrole moet werken is zeer strikt. De Schengenakkoorden en het nationaal wettelijk kader bepalen dat, enerzijds er geen enkele grondige controle in het nationaal register mag uitgevoerd worden zonder ernstige verdenkingen en anderzijds, de mogelijkheid voor elk kind ouder dan 12 jaar zich vrij te verplaatsen, zonder begeleiding of ouderlijke toestemming.

Dat betekent concreet dat de grenscontroleur het verlaten van het Belgisch grondgebied niet mag verbieden onder het voorwendsel dat er geen ouderlijke toestemming is.

De bijzondere richtlijnen, onlangs beslist door Mevrouw Milquet, werden, naar ons weten, toegepast.

Dit wil zeggen dat het wettelijk kader moet aangepast worden door het opleggen van het bezit van een ouderlijke toestemming voor minderjarigen ouder dan 12 jaar.

Wij vernemen dat een tuchtonderzoek geopend zou worden ten laste van de betrokken politieagent uit de reportage van gisteren. Laat ons duidelijk zijn: het VSOA Politie zal, behoudens erkende fouten, niet aanvaarden dat de politieambtenaar de dupe wordt van die brandend actuele topic.
Vincent Gilles                               Vincent Houssin
Nationaal Voorzitter                     Nationaal Ondervoorzitter

Download onze app 
en blijf op de hoogte.

VSOA Politie staat graag in contact met al hun leden. Dankzij de applicatie ontvangt u het recentste nieuws in één gemakkelijk overzicht. Zo blijft u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen..