Jan Eyndels herverkozen als algemeen voorzitter – VSOA

Brussel, 30 november 2008

Jan Eyndels herverkozen als algemeen voorzitter:

“Overheidsvakbond VSOA is liberale aanvallen op ambtenaren meer dan beu”

Jan Eyndels is tijdens een algemene statutaire vergadering van de liberale overheidsvakbond VSOA gisteren herverkozen als algemeen voorzitter. Eyndels kreeg tijdens de vergadering in Anderlecht 84% van de uitgebrachte stemmen achter zijn naam. Hij was de enige kandidaat om zichzelf op te volgen.

Jan Eyndels haalde in zijn toespraak op het congres hard uit naar de liberale partijen Open Vld en MR. “Ik moet vaststellen dat beide partijen ook de gevaarlijke weg van het populisme zijn ingeslagen. Het liberalisme is per definitie sociaal en solidair en verdedigt de individuele vrijheid. Wel, ik moet met spijt in het hart zeggen dat we deze idealen in de liberale partijen niet meer terugvinden.”

Eyndels had het meer expliciet over de ‘niet aflatende aanvallen op de openbare diensten door een aantal liberale excellenties’ die volgens hem niet langer aanvaardbaar zijn. ‘Het getuigt van plat electoraal populisme om zonder de minste kennis van zaken aanvallen te blijven lanceren op de ‘ambetantenaren’. Het is erg te moeten vaststellen dat de liberale partijen vandaag verworden zijn tot de buiksprekers van de werkgeversorganisaties, tot partijen die beslist hebben om de ultraliberale, zeg maar ultrakapitalistische weg te kiezen. Samen met het vertrek van Guy Verhofstadt hebben zij zijn project dat een open samenleving voorstaat begraven zonder enige vorm van ceremonie,’ zo zei de VSOA-voorzitter.

Eyndels vraagt meer middelen voor de openbare diensten om hun taken naar behoren te kunnen uitvoeren en vraagt de politici om de kabinetten op te heffen wat al eerder was beloofd. In het bijzonder richtte Eyndels zich tot federaal minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open Vld): ‘Indien u echt efficiënte administraties wil, heb dan vijf minuten politieke moed om de kabinetten af te schaffen,’ aldus Eyndels.

Minimale dienstverlening: akkoord Vervotte telt Hij haalde ook fel uit naar de voorstellen van de liberale partijen inzake de minimale dienstverlening: ‘Het VSOA heeft samen met de andere syndicale organisaties een tekst onderhandeld met minister van Openbaar Ambt Vervotte die voldoende garanties biedt voor een goed gestructureerde sociale dialoog binnen de openbare diensten. Het is die tekst die het VSOA zal blijven verdedigen. Trouwens voor alle blauwe excellenties die de voorbije jaren op een andere planeet geleefd hebben nog dit: in tal van openbare sectoren gelden vandaag al afspraken waarbij in geval van syndicale acties de gezondheid en de veiligheid van de burgers gegarandeerd worden,’ zei Eyndels.

Eyndels uitte ten slotte een niet mis te verstane waarschuwing: ‘Tenzij de blauwe partijen even onbetekenend willen worden als pakweg de Vlaamse Progressieven, het zijn de stemmen van de gewone burgers, dus ook die van de werknemers in de openbare diensten, die bepalend zullen zijn voor winst of verlies.’

Eyndels riep ten slotte op om te stoppen met de stigmatisering van de ambtenaren. Eyndels wil de komende jaren de liberale overheidsvakbond profileren als een jonge, moderne en toekomstgerichte organisatie. Sinds Eyndels drie jaar geleden voorzitter werd, groeide de overheidsvakbond gedurig en heeft hij nu zijn vaste plaats in het syndicaal landschap veroverd.

Financiën is bestuurloze chaos

Henk Herman, de secretaris-generaal van het VSOA, was in zijn jaarverslag niet mals voor MR-minister en voorzitter Didier Reynders: ‘Het departement financiën is ontaard tot een in vele gevallen bestuurloze chaos waarbij het geheel van fiscale administraties recht worden gehouden door kromme bestuursregels. Het VSOA blijft vaststellen dat de minister sinds zijn aantreden in 1999 nog steeds bitter weinig tijd over heeft voor de problemen of verzuchtingen van zijn personeel, zo’n 30.000 mannen en vrouwen.

Meer info:
Jan Eyndels: 0477 22 89 48

Download onze app 
en blijf op de hoogte.

VSOA Politie staat graag in contact met al hun leden. Dankzij de applicatie ontvangt u het recentste nieuws in één gemakkelijk overzicht. Zo blijft u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen..