Logge procedures en structurele besparingen brengen operationaliteit Federale Politie in gevaar!

art2

Zaventem, 7 januari 2013

PERSMEDEDELING

Logge procedures en structurele besparingen brengen operationaliteit Federale Politie in gevaar!

Dat de aankoopdossiers grondig moeten gecontroleerd worden vindt iedereen logisch. Maar dat men zich vanuit de administratie mengt met operationele zaken is onaanvaardbaar.

Zo vernemen we dat de Inspectie van Financiën bijvoorbeeld het nut van het onderhoudscontract van boordinstrumenten van heli’s alsook van de luchtsteun op zichzelf durft in twijfel te trekken.

Terwijl de luchtsteun al meer dan eens hun noodzakelijkheid bewezen heeft door bijvoorbeeld de nodige steun te geven aan de ploegen op het terrein om bijvoorbeeld zware criminelen, of vermiste personen op te sporen.

Zo trekt men ook in twijfel of het noodzakelijk is om te vliegen op instrumenten. Dit bewijst dat men geen kaas heeft gegeten van het vak. Maar al te vaak wordt de luchtsteun ingezet in omstandigheden – zoals ’s nachts tijdens gerechtelijke acties – waarbij de zichtbaarheid eerder beperkt is en het levensnoodzakelijk is dat de instrumenten tijdig werden onderhouden.

Maar dit is blijkbaar niet alles … eind 2012 hebben we de soap gekend van het gebrek aan toiletpapier – en andere basismiddelen – en het uitblijven van de aankoop ervan. Maar het gaat veel verder dan dat … zo vernemen we dat de middelen van de speciale eenheden met zowat 40 procent werden verminderd; twee boten van de scheepvaartpolitie – waarvan één reeds twee jaar – uit roulatie zijn bij gebrek aan middelen voor onderhoud en herstelling; ook vervanging van voertuigen blijkt moeilijk te verlopen; alsook worden de ploegen op de baan verminderd…

Zowat alle regeringspartijen beloofden bij de laatste verkiezingen meer veiligheid aan de bevolking. Wij stellen echter vast dat men de geldkraan dicht draait dat de Federale Politie niet meer deftig kan functioneren. Zo kan het niet meer verder !

Wij roepen de verantwoordelijken dan ook op om zeer dringend de nodige financiële middelen vrij te maken. Tevens dringen wij aan om een meer eenvoudiger procedure in plaats te stellen om de noodzakelijke aankopen (zoals onderhoud en vervanging van versleten materiaal) te kunnen doen en de financiële middelen te laten beheren door een dienst – dewelke een strikte controle uitvoert en verantwoording aflegt bij de voogdijminister – op het niveau van de Commissaris-Generaal.

Vincent Gilles Président National +32475304864

Vincent Houssin Nationaal Ondervoorzitter +32485184952

Download onze app 
en blijf op de hoogte.

VSOA Politie staat graag in contact met al hun leden. Dankzij de applicatie ontvangt u het recentste nieuws in één gemakkelijk overzicht. Zo blijft u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen..