Opnieuw een collega zwaar gekwetst door een wegpiraat die een controle weigert

Opnieuw een collega zwaar gekwetst door een wegpiraat die een controle weigert !
Het VSOA-Politie wenst te reageren op het bericht over een nieuwe aanval te Pecq op een politiefunctionaris die niets anders dan haar werk deed.

Hier en daar werd dit feit vermeld maar te weinig volgens onze collega’s en ze hebben gelijk.

Zondagmorgen werd deze wegpiraat aangemaand te stoppen bij een controle maar hij reed in op een politieagente alvorens de vlucht te nemen. Het gaat hier simpelweg over een poging tot moord daar hij zijn voertuig als een wapen gebruikt heeft.

Het leven van onze collega is gelukkig niet meer in gevaar. Anderzijds zal onze collega nog jarenlang dienen te leven met de fysieke gevolgen en het psychologisch trauma. Het is nog niet duidelijk of ze een blijvende handicap zal hebben. Haar familie, haar vrienden en haar collega’s hebben de voorbije 24 uren in de grootste angst en onzekerheid doorgebracht.

Dit is zeker geen banale zaak.
Het VSOA-Politie betreurt twee zaken : het weinig vermelden van een zeer zware gebeurtenis en het duidelijk meer en meer terugkomen van deze moorddadige houdingen in de grensstreken.

Het weinig vermelden in de pers maar vooral de totale afwezigheid van enige veroordeling van deze feiten door de politieke en gerechtelijke overheden is zeer slecht onthaald geweest door de leden van een dienst die niet betaald wordt om zich te laten doden of zich te laten vernielen. Na zo een zwaar feit zijn er toch zaken te doen en te zeggen. Men kan bijvoorbeeld contact opnemen met de diensten over de grens om zo snel mogelijk de dader te kunnen vinden…. . Maar we hebben alleen maar een oorverdovende politieke stilte gehoord. Zo een stilte getuigt van een totale minachting en de politiefunctionarissen hebben dit ook zo begrepen !

De herhaling van dit soort van feiten aan de grenzen (vooral de grens Frankrijk-België) is een vaststaand gegeven hetgeen ook bewezen wordt door de strategische analisten die in deze grensteken werken.

Moeten we wachten tot een collega, in geval van een begrijpbare reflex tot zelfbehoud, zijn wapen gebruikt en iemand doodschiet? Wij denken van niet en roepen de politie en politieke overheden op om dit probleem ter harte te nemen en bijvoorbeeld enkel nog versterkte controles te organiseren met duidelijk richtlijnen hoe te reageren wanneer iemand niet wil stoppen.

Vincent Gilles
Nationaal Voorzitter VSOA Politie

Download onze app 
en blijf op de hoogte.

VSOA Politie staat graag in contact met al hun leden. Dankzij de applicatie ontvangt u het recentste nieuws in één gemakkelijk overzicht. Zo blijft u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen..