Opnieuw extreem geweld tegen politieambtenaren !

Persmededeling – Zaventem 3 augustus 2010
Opnieuw extreem geweld tegen politieambtenaren !
Het VSOA-Politie verneemt dat dieven, met de vrachtwagen die ze juist hadden gestolen, eenvoudigweg zijn ingereden op een politievoertuig opgesteld in een wegversperring en bemand door collega’s, na deze collega’s onder vuur te hebben genomen met Kalashnikovs.

De feiten speelden zich deze nacht af op de E34 aan de Nederlandse grens.

VSOA-Politie heeft als opdracht de verdediging van de belangen van de personeelsleden van de politie. Derhalve dient het VSOA-Politie deze toenemende en onaanvaardbare gewelddaden aan te kaarten. Ten slotte moet het VSOA-Politie initiatieven ontwikkelen die een halt toeroepen aan de actuele geweldspiraal.

In het huidig geval rechtvaardigen de waarde van de vrachtwagen en zijn lading geenszins de uitbarsting van dergelijk geweld dat – gelukkig – geen drama heeft veroorzaakt. Nochtans mag men ervan overtuigd zijn dat de collega’s die onder vuur hebben gelegen niet ongedeerd wegkomen : de psychologische nawerking is er zeker en vast. Zij zullen tijd nodig hebben om deze traumatische ervaring uit hun geheugen te wissen.

Zij hebben dus een zekere schade opgelopen en wij raden hen aan om na te gaan hoe zij die periode eventueel met verlof om medische redenen kunnen overbruggen.

Derhalve zal ook de politie schade oplopen en wij raden de administratieve verantwoordelijken van de federale politie dan ook aan om een klacht met burgerlijke partijstelling neer te leggen tegen X.

Eens te meer moeten we de stilte betreuren van de politieke verantwoordelijken : niemand veroordeelt deze actie. Wanneer gaan zij van zich laten horen ? En wij willen geen intentieverklaring zoals onlangs van M. Sarkozy (die enkel tot doel had om in deze moeilijke tijden alle politiemensen achter zich te scharen als een pretoriaanse wacht), wij willen echte initiatieven die kaderen in het respect voor de functie en de democratie. Wij verzoeken de wetgever om zo snel mogelijk een wettekst te publiceren die een bescherming biedt voor een beroep dat meer en meer met levensbedreigende acties wordt geconfronteerd : politieagent.

Wanneer gaat men stoppen met de kop in het zand te steken: de daders van dergelijke feiten hebben niet dezelfde normen als de modale burger. De maatschappij hoeft zich niet te schamen om hard te reageren tegen dergelijke moorddadige acties.

Vincent Gilles
Nationaal Voorzitter

Contactpersoon
PeterVanisterbeek
Ntionaal Informatiedirecteur
0497/057.468

Download onze app 
en blijf op de hoogte.

VSOA Politie staat graag in contact met al hun leden. Dankzij de applicatie ontvangt u het recentste nieuws in één gemakkelijk overzicht. Zo blijft u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen..