Persmededeling : Onrust en vernielingen te Gilly en Lodelinsart

Zaventem, 03 april 2011

Persmededeling

Onrust en vernielingen te Gilly en Lodelinsart ten gevolge van het overlijden van een toxicomaan.

Het overlijden van een toxicomaan, enkele dagen na zijn arrestatie door de politie, heeft tot rellen geleid te Gilly en Lodlinsart.

Waar gaat dit naartoe?

We hebben dus een man in een trance die zonder enige twijfel gevaarlijk gedrag vertoont. Hij werd gearresteerd doch dat verliep moeilijk doordat die man zich hevig verzette. De man stierf enkele dagen later. De conclusie is duidelijk : de politie gebruikte buitensporig geweld. Het is duidelijk … Nou nee, het is niet duidelijk en inderdaad, die man sukkelde met een hartprobleem dat heeft geleid tot zijn dood.

Een bende jongeren (en over welke jongeren spreken we?), waarvan sommige gemaskerd, gebruikte deze valse voorwendsels om vernielingen aan te brengen, tot en met het voertuig van een collega die zijn dienst kwam aanvangen.

Een aantal gemaskerde jongeren werd aangehouden … doch hun vrijlating werd bevolen.

Waar gaat dit naartoe?

Wij stellen vast dat ‘het vernielen van het voertuig van een politieman’ geen aanleiding tot arrestatie is. De daders zullen waarschijnlijk wel worden vervolgd … maar zal dit aanleiding geven tot een andere straf dan wat gemeenschapswerk? Zal de collega worden vergoed voor de geleden schade ? We durven het te betwijfelen. Dit alles is een zeer slecht signaal naar de samenleving toe.

Wij stellen vast dat meer en meer groepen burgers op systematische wijze het passend politieoptreden in twijfel trekken. Vrijdag was er in Antwerpen een betoging “omdat de Antwerpse politie steeds gewelddadiger wordt”.

Wij menen dat het tijd is om – in toespraken, in handelingen en in beslissingen – te herhalen dat het politieoptreden van nature uit vaak gewelddadig en dwingend is.
Het is daarom noodzakelijk om alle burgers te herinneren dat men zich bij een politieoptreden onderwerpt aan het openbaar gezag.

Als er misbruik van geweld is, dan zal dit na de actie het voorwerp uitmaken van een debat. Rebelleren in woord of daad is deelnemen aan de escalatie van het geweld!

 

Download onze app 
en blijf op de hoogte.

VSOA Politie staat graag in contact met al hun leden. Dankzij de applicatie ontvangt u het recentste nieuws in één gemakkelijk overzicht. Zo blijft u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen..