Politie filmen tijdens interventies: OOK politieagenten hebben hun rechten!

politie2


Zaventem, 26 augustus 2014

VSOA Politie steunt onvoorwaardelijk de twee collega’s van Brugge die klacht hebben ingediend ten aanzien van de maker van de beelden die hun interventie gefilmd heeft en die de beelden op het internet heeft geplaatst:

Politieagenten hebben OOK rechten, net zoals iedere burger!

VSOA Politie apprecieert een reactie in diezelfde zin van de korpschef en van de Commissaris-generaal.

Waar situeert zich het probleem? Als het normaal lijkt voor een burger –die beschikt over alle moderne middelen – om als getuige van een politieactie, beelden te nemen om te bewijzen dat politieagenten een slechte techniek gebruikt hebben of dat er geweld werd gebruikt, blijft de vaststelling dat er een weliswaar complex wettelijk kader is om de rechten van deze politieagenten te vrijwaren. En het nemen van videobeelden met geluid zonder de toestemming van de gefilmde personen… is illegaal.

Een andere zekerheid is dat het nog meer illegaal is om deze beelden onmiddellijk op het internet te plaatsen zonder de toestemming van de gefilmde personen. En zeker als de maker van de beelden slechte bedoelingen heeft met deze opnames.

VSOA Politie steunt de aanpak van de twee collega’s uit Brugge en apprecieert de reactie van de korpschef en de Commissaris-generaal. VSOA Politie is van mening dat het toekomstig arrest de zaken terug op hun juiste plaats zal zetten: politieagenten hebben OOK hun rechten en burgers worden verzocht deze te respecteren…

Vincent Gilles Vincent Houssin
Nationaal voorzitter Nationaal ondervoorzitter

Download onze app 
en blijf op de hoogte.

VSOA Politie staat graag in contact met al hun leden. Dankzij de applicatie ontvangt u het recentste nieuws in één gemakkelijk overzicht. Zo blijft u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen..