Stenengooiers Meulenberg in beroep vrijgesproken voor verwonden agent tijdens rellen

30.04.2020

Op 11 oktober 2013 ontstonden in Meulenberg (Houthalen-Helchteren) zware rellen, nadat eerder die dag de politie een bevel tot gevangenneming had uitgevoerd om een jongeman te arresteren. Bij deze rellen raakte collega Mario Ghijs levensgevaarlijk gewond. Hij crashte met zijn combi nadat hij door een steen was geraakt. Deze feiten hadden voor Mario en zijn gezin enorm zware gevolgen.

In eerste aanleg veroordeelde de correctionele rechtbank van Hasselt in juli 2019 twee verdachten tot effectieve celstraffen en een geldboete. Vandaag werden de stenengooiers door het hof van beroep in Antwerpen vrijgesproken. Niemand heeft ooit gezegd dat de beklaagden “de” steen geworpen hebben, wel dat eenieder die daar de boel oppookte mededader, minstens medeplichtige was van de onbekende die “de steen” gegooid heeft. In eerste aanleg volgde de rechtbank dat, het hof daarentegen twijfelt over van alles en meent dat niets genoeg vaststaat.

Na een lijdensweg van bijna 7 jaar is het verdict voor collega Mario en zijn gezin overduidelijk… Mario en zijn gezin staan er helemaal alleen voor.

Niemand is blijkbaar schuldig aan de ernstige blijvende letsels die Mario opliep tijdens de uitvoering van zijn werk. Ook over de leiding die de bewuste avond de opdracht gaf om na een eerder incident die dag terug te keren naar de gekende probleemwijk zonder een weloverwogen risicoanalyse en zonder dat de collega’s over het adequate beschermingsmateriaal beschikten wordt er geen woord meer gerept. Tijdens de manifestatie die enkele weken later georganiseerd werd in het kader van geweld tegen politie liepen talrijke politici vooraan mee in de betoging. Het meest cynische was een burgemeester die zich als haantje de voorste gedroeg als de media in de buurt waren, maar zijn belofte aan het gezin om bij de springen in de 15.000 euro die het uit eigen zak moest ophoesten voor de medisch noodzakelijke renovatie van de badkamer van het slachtoffer later schaamteloos inslikte. Zoveel is de agent die de burger beschermt waard als hem iets overkomt in de ogen van sommige politici…

Nogmaals het bewijs dat u als individueel personeelslid in barre tijden en als slachtoffer er alleen voor staat. Ons systeem van rechtsbescherming en bijstand (zowel geldelijk als psychosociaal) voor zowel slachtoffer als familieleden is gebrekkig en ruim onvoldoende. Ook de werkgever blinkt uit in de andere kant opkijken en het ontlopen van zijn verantwoordelijkheid.

Zich verstoppen achter regeltjes is één‚ maar werkelijk zijn verantwoordelijkheid nemen is een ander paar mouwen.

Politiemensen die zich dagdagelijks inzetten voor de veiligheid van de maatschappij verdienen beter behandeld te worden door de overheid‚ justitie en werkgever.

Wij zullen in samenspraak met onze advocaat naar het hof van cassatie stappen.

VSOA Politie laat Mario en zijn gezin niet alleen achter!

Download onze app 
en blijf op de hoogte.

VSOA Politie staat graag in contact met al hun leden. Dankzij de applicatie ontvangt u het recentste nieuws in één gemakkelijk overzicht. Zo blijft u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen..