VSOA Politie herhaalt haar standpunt in drie belangrijke dossiers

01.12.2019

Velen onder jullie zijn onze berichtgeving over de volgende drie onderwerpen uit het oog verloren. Wij vinden het belangrijk om nogmaals onze respectievelijke standpunten te herhalen.

Stroomstootwapen (SSW)

Wij zijn helemaal niet tegen deze bewapening, op voorwaarde dat het wapen een plaats krijgt in het gebruik van de aan politiemensen toegekende wapens en dat er een sluitend juridisch kader is ter bescherming van de burgerlijke aansprakelijkheid van gebruiker. Op dit ogenblik is dit helaas nog steeds niet het geval.

Bodycams

Ook hier zijn wij totaal niet tegen dit arbeidsmiddel, op voorwaarde dat het rechtskader naar behoren wordt aangepast, zodat ook hier de burgerlijke aansprakelijkheid van de gebruiker niet in het gedrang komt. Dit is momenteel ook nog steeds niet geregeld. Bovendien moet de finaliteit van het gebruik van bodycams de veiligheid van de collega’s zijn, en niet een extra controlemiddel dat door de overheid te pas en te onpas wordt gebruikt.

Kogelwerende vesten

Er zijn normen onderhandeld die gelden als minimum normen voor kogelwerende vesten. VSOA Politie zal de aankoop van kogelwerende vesten met een lagere normering nooit aanvaarden en hiermee de veiligheid van de collega’s in het gedrang brengen. Alle vakorganisaties én de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP) waren akkoord met de onderhandelde norm.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft trouwens duidelijk laten weten dat de onderhandelde norm de minimum norm is en gerespecteerd moet worden. Bovendien wijst zijn kabinet op de burgerrechtelijke aansprakelijkheid van de werkgever in geval van een incident indien deze toch beslist om kogelwerende vesten aan te kopen met een lagere normering.

Download onze app 
en blijf op de hoogte.

VSOA Politie staat graag in contact met al hun leden. Dankzij de applicatie ontvangt u het recentste nieuws in één gemakkelijk overzicht. Zo blijft u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen..